Over Dick Vader

In 1951, als 10-jarig jongetje, mocht Dick voor het eerst het boxje van zijn vader meenemen voor een schooldag-uitje naar de duinen in Groet. Daar maakte hij zijn eerste foto van klasgenootjes, spelend in het zand. Zijn interesse voor fotografie was inmiddels wel duidelijk geworden en zijn vader kocht in 1953 voor zijn 12e verjaardag een Agfa Clack met filmrolletjes van 9 opnamen 6×9 cm. Hierdoor werd hij extra gemotiveerd en was hij regelmatig in de fotowinkel te zien om zijn foto’s op te halen. Niet zo veel natuurlijk want het bleek een dure hobby te zijn voor een jochie met een beetje zakgeld. Tot 1960 bleef hij zijn filmpjes naar de fotowinkel brengen, waarna de periode van dienstplicht aanbrak.

 

Tijdens deze diensttijd werd hij via “Welzijnszorg” uitgenodigd om eens mee te gaan naar een donkere kamer en daar zag hij voor het eerst hoe een velletje papier veranderde in een foto. Zijn fascinatie voor fotografie was geboren en het duurde niet lang voordat hij zijn eigen films zelf kon ontwikkelen en afdrukken.

Om ervaring op te doen ging hij vervolgens in 1967 parttime werken in een fotozaak. De volgende stap kon niet uitblijven en hij begon aan een fotografiecursus bij de Amerikaanse Famous Photographers School (FPS), welke hij voltooide in 1971.
Inmiddels was hij ook bezig met de opleiding bij Beroeps Fotografen Nederland (BFN), die hij voltooide in 1972, waardoor hij kon beschikken over een vergunning bij de Kamer van Koophandel als beroepsfotograaf.
Naast zijn fotografie gaf hij lessen aan verschillende fotoclubs en op scholen zoals Scholengemeenschap Snellius en de Volksuniversiteit Amstelland en werd hij regelmatig uitgenodigd om lezingen te houden en fotowerk van anderen te jureren of exposities te openen.

In 1980 heeft hij fotogroep “Stroming” opgericht bestaande uit een zeer succesvolle samensmelting van 10 amateur- en beroepsfotografen die volkomen verschillend fotograferen en als groep vele boeiende exposities op hun naam hebben staan.
In 1981 verscheen er een groot interview over hem in de media.
Zijn eigen vrije werk, zoals natuur- en vooral straatfotografie, is onder andere geëxposeerd in het van Goghmuseum, Malmö International Exhibition of Photography, Teleacmanifestatie, Canon Photo Gallery, Woking in Engeland, “Fotostock ’90” op Publi-Fair ’90 in Utrecht en Frankrijk, culturele expositie Noord-Holland en nog vele groeps- en solo-exposities in binnen- en buitenland.

Beroepsmatig heeft Dick een geweldige klantenkring opgebouwd met een breed scala aan opdrachtgevers. In 1988 is hij ingeschreven als lid van de Beroeps Fotografen Nederland (BFN).
Hij werkte als freelancefotograaf bij verschillende kranten en bladen zoals Weekmedia, Het Parool, De Volkskrant, De Tijd, AD, e.a, alwaar hij ook als persfotograaf veel nationale en internationale sportevenementen heeft verslagen, waaronder de Amsterdam Marathon, wereldkampioenschap wielrennen in Althenrein Zwitserland, wielrennen Luik-Bastenaken-Luik, voetbalinterlands, Eredivisie KNVB etc.
In 1997 werd hij ingeschreven in het register van de Stichting Registerfotograaf.

Naast zijn foto-archief heeft hij nog een tweede archief samengesteld over de Bouwvak, met duizenden dia’s en foto’s over het bouwen, de bouwvakkers en de veiligheid daaromheen. Ook de architectuurfoto’s uit vele steden ontbreken niet.

Eén van zijn bouwfoto’s is in 1995 gebruikt voor een postzegel van “100 jaar NVOB”. Ook zijn er allerlei boeken van verschillende bedrijven geïllustreerd met zijn foto’s waaronder “Het Buisboek”, “Fraude een Spel” en in vele jaarverslagen en kalenders